Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Bezoek Microsoft

Bezoek XNA programmeergroep aan Microsoft

Op 8 oktober brachten 6 studenten (drie van het Christelijk Gymnasium Utrecht, één van het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven en twee van de Werkplaats Kindergemeenschap ook uit Bilthoven) van het programmeerproject een bezoek aan het prachtige kantoor van Microsoft Nederland op Schiphol.  Ze kregen daar een presentatie van Brian Hewitt en Jan Hummelman over Kinect. Kinect is een nieuwe controller voor de X-Box die het mogelijk maakt om games te besturen door met je lichaam te bewegen.

 

Onze studenten zijn erg geïnteresseerd om die controller te kunnen gebruiken in hun zelf geschreven programma's voor de X-Box. Vooral in combinatie met een robot (de Bioloid Humanoid van de Basisuniversiteit bijvoorbeeld) geeft dat natuurlijk heel leuke nieuwe mogelijkheden.

Daarnaast vertelden Brian en Jan over de Imaginecup. Dat is een internationale wedstrijd die Microsoft jaarlijks organiseert om studenten te stimuleren om innovatieve en creatieve technologische toepassingen te ontwikkelen. Zij hebben verleden jaar zelf meegedaan. Het project van het team waar Brian in zat was "Knowledge in the Clouds", voor het aanbieden van passend onderwijs voor alle mensen via het web. Het project van Jan was "D.D.N." (Drug Donation Network), dat als doel heeft om de medicijnverstrekking in de derde wereld te verbeteren.

Verder vertelde Brian hoe er gewerkt wordt bij Microsoft en hoe het gebouw daarop aansluit. Geen vaste werktijden, werknemers delen hun tijd zelf in. Er zijn veel grote open ruimtes met plekken waar je rustig kunt zitten en mensen kunt ontmoeten. Natuurlijk zijn er ook afgesloten ruimtes waar presentaties kunnen worden gehouden. Bij de deur zitten "touchscreens", waarop je kamers kunt reserveren. In het midden van een tafel staat een apparaat waar camera's in zitten, die een beeld geven van de aanwezigen en die automatisch inzoomen op degene die aan het woord is, zodat je een bijeenkomst kunt hebben met mensen die zich fysiek over de hele wereld kunnen bevinden. Het is een eigen ontwikkeling van Microsoft en niet in de winkel te koop. De ligging van het gebouw op Schiphol is heel logisch voor zo'n groot internationaal bedrijf, je stapt zo het vliegtuig in om bijvoorbeeld naar het hoofdkantoor in Redmond in de Verenigde Staten te vliegen.

De eerste verdieping is helemaal gericht op het ontmoeten van mensen, de etages daarboven zijn bedoeld om rustiger te kunnen werken. Maar het is niet de bedoeling dat je daar de hele dag een plek in "bezit" neemt, bordjes wijzen je daar heel "subtiel" op.Als je je echt even rustig wilt terugtrekken dan kan dat in een klein hokje afgesloten met daarin een bank en gordijntjes : Slapen op je werk?!

In de hal staat een Surface tafel. Dat is een computer met een multi-touch scherm naar boven gericht. Je kunt er met een groep mensen op werken, foto's bekijken of een spel doen. Hij is te koop, maar een beetje te duur voor gebruik thuis.

We bedanken Microsoft voor de gastvrije ontvangst en Brian Hewitt en Jan Hummelman voor hun enthousiaste presentatie.

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?