Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Licht

Licht

 

Onder licht verstaan we het onderdeel van de electromagnetische straling dat zichtbaar is voor het menselijk oog. Het is het gedeelte met een golflengte van 380 tot 780 nanometer (10-9 meter, dus 0,000 000 001 meter of een miljardste meter). Voor het gedeelte van het spectrum onder de 100 nm, kijk bij het project Kernfusie. Voor de golflengte vanaf een meter kijk bij Radiotechniek.

Het menselijk oog kan lichtgolven waarnemen met speciale cellen die op het netvlies of retina zitten : De zogeheten kegeltjes (voor de kleuren) en staafjes (voor de intensiteit, de lichtsterkte).

Niet alleen het oog, maar ook de huid staat onder invloed van licht. De huid voelt infrarood licht en van bepaalde ultraviolette straling wordt hij bruin of kan zelfs verbranden. De studenten gaan samen met Jan Willem Eckhardt, docent natuurkunde aan de Werkplaats te Bilthoven, de verschillende aspecten van het licht onderzoeken. Wat is infrarood, wat is ultraviolet? Wat betekent de sterkte van licht? Wat is het verschil tussen natuurlijk en kunstmatig licht? Wat is laserlicht?


Pas op! Laserlicht

 

Er wordt een bezoek gebracht aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht , waar Drs. Huib van Weelden, onderzoeker en expert op het gebied van de fotodermatologie en fototherapie op de afdeling dermatologie (huidziekten), uitleg gaat geven over het behandelen van patienten met licht en de invloed van licht op de huid.

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?