Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Bezoek UMC Lichtfysicus Werkplaats Kindergemeenschap

Bezoek UMC Utrecht Werkplaats Kindergemeenschap

 Op woensdag 11 november 2009 gingen in het kader van het project licht 8 studenten samen met Jan Willem Eckhardt, docent natuurkunde aan de Werkplaats te Bilthoven, op bezoek bij Drs. Huib van Weelden, onderzoeker en expert op het gebied van de foto dermatologie en foto therapie op de afdeling dermatologie (huidziekten) op het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

 


Huib van Weelden geeft eerst uitleg over zonlicht en de componenten daarvan. Wat is ultraviolet licht? Er bestaat UV-C, UV-B en UV-A licht. Glas houdt bijna alle uv straling tegen. Achter glas wordt je dan ook niet bruin. (maar waar zijn de lampen die in een zonnehemel worden gebruikt dan van gemaakt? Niet van glas dus.... Op internet kun je vast wel vinden waar dan van.....). Het is ingewikkeld, en vooral duur, om uv-lampen te maken die maar een bepaald deel van het licht dat je wilt hebben produceren. Duur vooral, omdat die vaak met de hand moeten worden gemaakt. Op het UMC Utrecht is veel geëxperimenteerd met filters en allerlei soorten lampen.
Aan de hand van een aantal "smakelijke" foto's laat Drs. van Weelden zien, dat in de zon zitten helemaal niet zo goed voor je is. Als je huid zo gekleurd is, dan betekent dat vooral dat die het moeilijk heeft gehad en hard aan rust toe is. Je kunt je insmeren met een middel, zodat je wat langer tegen de zon kunt, maar het is beter om wat korter in de zon te zitten.
 

Het kan voorkomen dat je huid van een bepaald zonnebrandmiddel juist overgevoelig raakt voor zonlicht. Een stof die dat in ieder geval doet is het sap van de berenklauw.  Als je daarmee in aanraking komt en je zit in de zon, dan kan dat lelijke verbrandingen tot gevolg hebben. Het stofje dat daar verantwoordelijk voor is wordt wel weer gebruikt voor bepaalde lichttherapieën.

 

Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor licht. Dat kan zo erg zijn, dat ze eigenlijk nooit buiten kunnen komen zonder hun huid te bedekken. Op het UMC zijn er speciale kamers waar deze mensen kunnen verblijven en overnachten als ze moeten worden behandeld. Er is hier maar weinig licht dat uit speciale lampen komt. Het licht is gelig. De ramen zijn beplakt met een folie die daglicht buiten houdt.



Voor deze therapieën zijn allemaal apparaten ontwikkeld. Zo is er een apparaat dat stukjes van de huid voor een bepaalde tijd kan belichten, apparaten die behandelen met een specifiek deel van het licht. Alleen UV-A bijvoorbeeld. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van lasers. Een UV-laser is een heel duur apparaat en gebruikt veel stroom.



Op de afdeling zijn hele grote kasten waar mensen kunnen worden beschenen met licht. In één van die kasten pasten al onze 8 studenten. Gelukkig stonden alleen de UV-A lampen aan en hoefde niemand een bril op. Je tanden en de rand van je onderbroek lichten heel mooi op in dat licht, tsja.......

 


 

 

 

 

We bedanken Drs. van Weelden voor de gastvrijheid en de informatieve middag. Onze studenten zijn weer een heel stuk wijzer geworden!

 

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?