Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Sterrenkunde

Sterrenkunde

Dit jaar, 2009, is het internationaal jaar van de sterrenkunde. Dat is een initiatief van de Internationale Astronomische Unie (IAU) en de Unesco. Doel is het om "de wereldburgers hun plaats in het heelal herontdekken door met een gevoel van verwondering op een zoektocht door het universum te gaan". 'Het heelal ontdek het zelf' is het thema van dit bijzondere jaar.

 

Verwondering wekken is ook het doel van Richard de Jong, die al jaren enthousiast sterrenkundelessen geeft. Kijk eens op zijn site : Sterrenkundeopschool, daar vind je ook heel interessante doe-opdrachten, zoals een zelfbouwsterrenklok of een 3-dimensionaal sterrenbeeld.

 

 

Richard de Jong gaat voor de Basisuniversiteit met een aantal studenten kijken naar de motor van onze zon : Kernfusie. Het proces waarbij lichte kernen samensmelten tot zwaardere, daarbij komt heel veel energie vrij. Hoe werkt dat proces? Ter afsluiting van het project wordt er een bezoek gebracht aan een instituut voor kernfusie.

Er wordt al jaren gewerkt aan de mogelijkheid om kernfusie te gebruiken als schone energiebron. In een enorm sterke magneet probeert men een plasma te 'vangen'.

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?