Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Grondstoffen

Project grondstoffenAls onderdeel van het project "grondstoffen" deden 5 leerlingen van Wolfert Dalton uit Hilligersberg de workshop "Een andere kijk op afval" van expert Alexander Lange van het adviesbureau Milgro. Onder zijn leiding gaan ze de komende maanden een project doen waarbij ze in hun directe omgeving gaan zoeken naar grondstoffenstromen. Meten is weten, dus er moet uitgezocht worden om welke stoffen dat gaat, in welke vorm en hoeveelheid, maar ook om de personen die verantwoordelijk zijn voor die stoffen.

Een klein stukje scheikunde: Aan de hand van de tabel van het periodiek systeem der elementen kun je zien welke elementen er zijn. Goud is er maar heel weinig, maar van een metaal als Neodynium, dat wordt gebruikt als magneet en een belangrijk onderdeel is in windmolens, is er best veel. Maar het is heel moeilijk te winnen. Bovendien is de winning ervan allesbehalve milieuvriendelijk. Elke grondstof moet dus zorgvuldig worden bekeken.

In een presentatie laat Alexander zien hoeveel materiaal wij in een jaar gebruiken en hoeveel dat verschilt van mensen uit de derde wereld. Het gebruik van een aantal heel schaarse stoffen is de laatste tientallen jaren enorm toegenomen. In een grafiek laat hij zien dat die weg eindig is. Al snel zullen essentiële zaken gewoon op zijn. Recyclen van afval alleen helpt niet, dat zal hoogstens 15% opleveren. Er moet een andere kijk komen op ons gebruik van grondstoffen. In plaats van maken, kopen, weggooien is het zaak om tijdens de fabricage al rekening te houden met de fases die een product zal doorlopen. Een bakje voor een ijsje dat je daarna kunt opeten kennen we allemaal, maar misschien is er nog wel veel meer te verzinnen. "Weggooien" moet een verouderd begrip worden. Onze grondstoffen moeten een cyclus doorlopen, waarbij zoveel mogelijk rond blijft gaan.

Na de workshop en aansluitende discussie krijgen de leerlingen het nieuwe pand van Milgro te zien. Het straalt de visie van Milgro uit. Veel materialen die zijn gebruikt hebben al eens een eerder leven gehad en verspilling wordt tot een minimum beperkt. Alexander vertelt dat er in het kantoor veel met kleuren en gekleurd licht wordt gewerkt, dat stimuleert de creativiteit.

Er wordt op de werkvloer ook veel geëxperimenteerd: Kort geleden konden er in de bedrijfskeuken de eerste zelf geproduceerde champignons worden gegeten! Verder afgedankte vliegtuigstoelen als zitje (die zitten vast heel lekker) en een machine die het geluid van afval laat horen. Voordat Alexander die aanzet sluit hij even alle deuren, zijn collega's zie je achter de ramen dankbaar lachen.

De komende bijeenkomsten gaan de leerlingen eerst meten en daarna bedenken hoe zij grondstofstromen kunnen veranderen. We zijn benieuwd.

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?