Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Strafrecht

Strafrecht


Paleis van Justitie Den Bosch

 Onder leiding van Rechter-commissaris en Vice-president van de Rechtbank in Den Bosch mr Hans van Atteveld spelen de studenten een (straf)rechtzitting na, compleet met verdachte, advocaat, aanklager en rechter. In de bijeenkomsten daarvoor legt hij de basisprincipes van de rechtspleging uit en wordt er een echte zitting bezocht.

Een rechter-commissaris is een bijzondere strafrechter. Hij behandelt de zwaardere strafzaken. Dat doet hij niet op de zitting, maar meestal daarvoor. Hij bepaalt of een verdachte door de politie langer mag worden vastgehouden. Hij hoort getuigen. Meestal is dat in opdracht van de rechtbank of op verzoek van de verdediging of de officier van justitie. Hij kan verder bepalen of er een woning mag worden doorzocht, of dat er een telefoon mag worden afgeluisterd. De rechter-commissaris kan verder deskundigen benoemen om een verdachte psychologisch of psychiatrisch te onderzoeken of opdracht geven voor DNA-onderzoek. Kortom, de rechter-commissaris is iemand die veel mag beslissen.

Omdat je ouder dan 18 jaar moet zijn om een zitting bij te mogen wonen, hebben we speciale toestemming nodig, van een...... rechter.

 

Interessante links : 
 Wetboek voor jongeren
  Recht voor jou
  Vetverkeerd
  Over mr van Atteveld

 

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?