Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Start Chipsproject Werkplaats

Start Chipsproject Werkplaats

 

 Op 4 november 2009 startte het Chipsproject op de basisschool van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. Loek Colussi is inspecteur specialist van het Agentschap Telecom en expert op het gebied van chips waar radio's in zitten. Hij houdt zich onder andere bezig met het rekeningrijden : boxjes die in de auto's komen en die registreren hoeveel je rijdt zodat je per kilometer belasting kunt betalen. Maar voor dat project komt hij natuurlijk niet.


Samen met 6 studenten gaat Loek aan de slag met chips, oftewel geïntegreerde schakelingen. Chips zitten in heel veel apparaten. In telefoons en computers, maar bijvoorbeeld ook in een digitale camera. 

Chips zijn gemaakt van het metaal silicium en zijn meestal heel klein. Van grote staven silicium, zogenaamde "ingots" worden hele dunne wafeltjes (wafers) gezaagd, waarop een fotogevoelige laag komt. Die wordt belicht met een print van een elektronische schakeling. Door weg-etsen van het niet belichte deel ontstaan er structuren, die weer worden geknipt tot chips. De transistors die zo op een plakje silicium zijn gemaakt kunnen zo klein zijn dat er wel 30 miljoen op een speldenknop passen.

Op een uitvergrote foto van een chip kun je de ingewikkelde schakeling zien. Een deel van die chip bevat het complete zend- en ontvangstgedeelte van een telefoon! Men probeert om steeds meer elektronica in één chip te stoppen, dat levert goedkopere produkten op.





De volgende keer gaat Loek een aantal elektronische principes uitleggen en gaan de studenten op de computer zelf een schakeling maken. Iedereen bedankt Loek voor de interessante middag.

 

 

 

 

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?