Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Strafrecht college retorica

Strafrecht college retorica

 Op 7 december 2009 kregen 8 studenten van de middelbare school van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven in het kader van het project strafrecht een college in retorica, van televisiemaker, acteur en schrijver Henk van der Horst.

Retorica is afgeleid van het griekse woord "rhetor" : Leraar of spreker. Retoriek staat voor welsprekendheid en  de kunst van het overtuigen. Hoe gebruik je taal om je inhoudelijke argumenten effectief te laten spreken. In het strafrechtproces zowel voor aanklager als advocaat belangrijk. En wellicht ook voor de beslisser, de rechter, want die moet zijn beslissing in het vonnis natuurlijk goed beargumenteren.

 
 

Henk laat iedere student oefenen in het verdedigen van een standpunt. Wij weten natuurlijk al lang dat ze dat goed kunnen. Toch is het heel moeilijk om dat wat je wil zeggen goed over het voetlicht te brengen. Welke woorden gebruik je? En op welke plek in je betoog? Gebruik je de woorden in dezelfde betekenis die je publiek daar aan geeft?Aan de hand van een gedicht en de voordracht daarvan, laat Henk zien hoe zuiver en mooi taal kan zijn.

De volgende keer gaat iedereen een standpunt verdedigen in een meegebrachte strafrechtcasus. Eén daarvan wordt uitgekozen om te behandelen in de rechtszaal in Den Bosch eind januari.

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?