Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Bezoek Utrechts Archief Werkplaats Kindergemeenschap

Bezoek Utrechts Archief

 

Als onderdeel van het geschiedenis project, gingen onze studenten op donderdag 2 juli 2009, samen met Wessel van Setten, op bezoek bij het Utrechts Archief. Daar worden kilometers archieven, foto's, tekeningen, kaarten en films over de stad en de provincie Utrecht bewaard.

Aan de hand van een gevonden "lijst van uijtrusting" van Leendert Stuuroort, een jongen van 15 jaar, die aangemonsterd was op een Oostindiƫ vaarder, wordt een leven gereconstrueerd. In een koffer zijn alle spullen bij elkaar gestopt die op de lijst staan. Kleren (heel ruim, zodat je ze altijd past), tabak (kinderen rookten al), een fles brandewijn (om het vieze water onderweg op zee te kunnen ontsmetten) en een hangmat. Oud is hij niet geworden, in de kanttekening van de lijst staat dat hij op zijn eerste reis een zeemansgraf heeft gekregen.Uit het feit dat hij kanonnen moest schoonmaken kunnen we enigszins de doodsoorzaak afleiden.

Na een uitleg over de geschiedenis van het gebouw zelf. Eerst abdij en na de beeldenstorm, Rechtbank en Hof van Utrecht en sinds 2008 is er het publiekscentrum van het Utrechts Archief gevestigd.


Op een aantal grote schermen kunnen gegevens uit het archief worden opgehaald en bekeken. De gevonden artikelen kunnen verzameld worden en later afgedrukt.

 

 

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?